Lájkold és oszd meg a Facebook oldalunkat!

2012. szeptember 2., vasárnap

Hol is van Grúzia?


A Csepp-Csepel vendége volt egy héten át a 44 tagú TBETI Néptánc Együttes

Térkép nélkül nem sokan tudják! A volt Szovjetunió tagállamainak egyike. Nagyon messze van. Valahol a Fekete tenger partján.
Találtam olyan ismerősöket, akik sok évvel ezelőtt, a Jedlik Gimnázium szervezésében, jártak ott, s varázslatosnak találták!
A Csepp-Csepel vezetője és tolmácsa a TRT Fesztiválon a grúz gyermekcsoport produkcióját találta lenyűgözőnek, és tiszteletre méltónak azt, hogy a fess fiúk kucsmájukban, s meleg, testhez álló viseletükben milyen fegyelmezetten, odaadóan vettek részt a menettáncban, s próbáltak a fellépések előtt!
Együttes vezetőjük Sosó nagy szeretettel beszélt hazánkról, Budapestről, a magyar emberekről, s kinyilvánította, hogy szívesen megmutatná a mi világunkat az övéinek.
A Csepp-Csepel az elmúlt évek során olasz, cseh, litván, észt, török, dán, osztrák, görög, erdélyi, lengyel, francia csoportokat látott már vendégül!
Nagy örömöt jelentett nekünk megmutatni gyönyörű fővárosunkat, Szentendrét, a Dunakanyart, megismertetni a magyar ízeket, tanítani nekik a magyar néptánc alapjait egy-egy jól sikerült táncházban.
Nem sokat gondolkodtunk, s meghívtuk a grúz csoportot.
A gyermekek Atatürk ünneplésétől a Szent István i ünnepkörig ifjúvá serdültek, azaz a Táncművészeti Egyetem gyermek csoportja helyett az ifjúsági csoport érkezett a Hollandi úti Ifjúsági Táborunkba 55 órás buszút után aug. 16.-án. Vacsorára lecsót főztünk, másnap a cseppek szülei paprikás krumplit bográcsban.
A hosszú buszút és a vacsora után fölsétáltak a Gellérthegyre megcsodálni az esti panorámát. Előtte betértek a Csepel Táncegyüttes próbájára, s átszellemülten próbálgatták a lépéseket, csapásolásokat, forgatásokat.
 A másnapi táncházban, Király András irányítása mellett lelkesen tanultak néhány lépést. A palacsintából a táncházba érkező magyar fiataloknak is jutott. Az ebédet-rántott pulykamell- ezen a napon a Városligetbe szállítottuk utánuk, mivel nem lett volna idejük a buszos városnézés és a Parlamentlátogatás között visszajönni a táborba!
Ez évben sok új segítő járult hozzá, hogy jó érezzék magukat nálunk a grúz profi táncos fiatalok: Pl. az ebéd kiszállítása, a bográcsozáshoz szükséges faanyag fölvágása, a szobák tisztasága stb. a CSEVAK dolgozóit dicséri.
18.-án Bösztörpusztát útba ejtve Dömsödön a szabad téri strandon megfürödtek, majd a Préry Horgásztóhoz indultak, ahol nagyban főtt a szürkemarha pörkölt és a halászlé. Közösen vacsoráztak a Csepp-Csepel és Kis-Csepel táncosaival, kísérőivel a polgármester, a művelődési ház igazgatója és régi csepeli táncos Orosz Lajos vendégeként, Nagy József ig.úr szervezésében.
Az együttesek műsora iránt nagy volt az érdeklődés. Mi is most láttuk őket először jelmezben táncolni: a szerény, félénk, visszafogott lányok sudár, vonzó nőkké, az ifjak stramm, harcos férfiakká változtak!
Másnap, 19.-én reggel a Mesterségek ünnepére indult mind a két csapat: a mi gyermekeink a Tárnok utcai iskola udvarán próbálták a parlamenti ünnepség táncos feladatát, ők a vásári forgatagban, a kézműves műhelyekben néztek körül. Ebéd után mind két csoport a műsorra koncentrált, amit a Palota színpadon adtunk. Sajnos mi nem nézhettük végig az ő műsorukat, mert mennünk kellett a Parlamenthez a főpróbára.
Minden izgalmat, fáradságot megért az, hogy az aug.20.-i tisztavatáson, mi is azon öt együttes között voltunk, akik Áder János beszéde után a Milleniumi ódára megtanult koreográfiát sikeresen előadtuk! Jutalmul a Hunyadi hajóról nézhettük a légi parádét és részesei lehettünk a viziparádénak.
Grúz vendégeink jelen voltak a kenyér áldáson a Clark Ádám téren, s részt vettek a Lánchídon átvonuló Arató felvonuláson, mely a Bazilikánál ért véget.
A grúz nép katolikus, így átérezték mindennek a jelentőségét.
Amikor ők a Munkásotthonba értek a Csepp-Csepel és Kis-Csepel már megkezdte műsorát a gyönyörű színház terem színpadán. A nagyszámú közönség igazi, ritkán látható különleges élményhez jutott! A TBETI grúz együttes táncával lenyűgözte a nézőket!
A borjúpaprikás, a tüzijáték felejthetetlenné tette számukra is ezt az estét, amit a Munkásotthon igazgatójának köszönhetünk.
A másnapot a vásárlásnak szentelték. Vacsorát  a Két lámpás PAB-ban kaptak, egyik táncos szülőnk jóvoltából! A játék, az éneklés felszabadította a fiatalokat. Maradtak volna még, ha a sofőrök kedvéért nem vezényel indulást az együttes vezető, s így stílszerűen az egyik vendég trombitán elfújta a takarodót.
22.-én az alpolgármester úr is megtisztelte látogatásával az együttest! Ajándékot is hozott: A Csepel emblémával ellátott tárgyak sokáig emlékezteti majd a fiatalokat az itt töltött gazdag, élményteli napokról:
Történelmi ismereteiket Magyarországról, Budapestről Halla Ilona kolléganőnek köszönhetik, Dobosné Varga Orsolya az Eötvös iskola angol szakos tanítója, két táncos gyermek anyukája minden programra elkísérte a csoportot, Király András egyetemista, a Csepel táncosa angol tudását hasznosítva mindenben segített, valamennyien önzetlenül! Reggeli készítésre önként jelentkezett és kitartott Tóth Tímea, Méry Zita, Vernyik Andi, Erdély Andi anyukák, Gaál Tibor és felesége Ági, Tőke József apukák is sokat segítettek. Köszönet érte!
Délután nemcsak barátságos foci meccsre került sor a Csepel táncosai és a grúz ifjak között, de vízre szálltak négy személyes kajakokban Vitányi igazgató irányítása mellett, s a Dunán evezve figyelhették meg ezt a csodálatos természeti környezetet!
Közben érkeztek a szülők különféle finomságokkal, amit vacsorára hoztak. Az egyik házaspár nem győzte grillezni a húst és a kolbászt!
Jutott a finom falatokból a „focista” fiataljainknak is, akik a moldvai táncház miatt és a barátkozás kedvéért maradtak. A Botosánka együttes /őket az AMI szervezte/, ez úttal is jó hangulatot teremtett.

Megtudtuk, hogy a Grúziában választások előtt állnak, hogy igen feszült a légkör, hogy az alapvető élelmiszerek, de az élvezeti cikkek is sokkal olcsóbbak, viszont az átlagfizetés is alacsonyabb, hogy az iskolákban ott is inkább angolt, mint oroszt tanulnak a gyerekek stb.
Mi minden különöset fogunk megtapasztalni, ha egyszer viszonozzuk a látogatásukat! Mi hajlandók vagyunk 55 órát buszban utazni?!

Bp., 2012.09.02.

Kreiszné dr Paál Sára együttesvezető

Pálvölgyi Kristóf a plakáton!

Akadályverseny - Orsi

Tábor beszámoló - 6. nap

Tábor beszámoló - 5. nap

Tábor beszámoló - 4. nap

Tábor beszámoló - 3. nap

Tábor beszámoló - 2. nap

Tábor beszámoló 1. Érkezés

Hazaérkezés

Búcsú a családoktól

Piknik a Vörös folyó partján

Zelve

Felvonulás

Karaván seraj

Közös vacsora

Utchisar naplemente

Teve szikla

Városnézés

Felvonulás

Gála

Ünnepség Nevsehirben

Kaymakli

Előadás a városközpontban

Hangulat képek

Fogadás a palotában

Az elnök megajándékozása

Képek a próbáról

Erdogán köszöntője

A múzeum és a kert

Az Atatürk Mauzóleum

A szálloda

Utazás Ankarába

Látogatás a kormányzónál

Felvonulás videó

Fesztivál hangulat

Fesztivál megnyitó

Kerámia múzeum

Városnézés

Tevegelés

Göreme

Goreme

Egy fantasztikus nap

Néhány fotó...

Ismerkedés

Az együttes köszöntése

Az együttes köszöntése

Nevsehirbe érkezés

Nevsehirbe érkezés