Lájkold és oszd meg a Facebook oldalunkat!

2016. szeptember 5., hétfő

2016.nyara nem maradt ki!

Csak valami változott, mert nem tudtam bemenni a bolgra, hogy írjak az eseményekről!
Írtam, de nem tudtam közzé tenni!
És most?
Összefoglalom, mi minden történt!


Készültünk a Pünkösdkirályné járásra, amit más együttesekkel együtt Szentendrén a Skanzenban Pünkösd hétfőn elő is adtunk.
Gondolkodtam azon, hogy úgy, mint tavaly, előző vasárnap is elő kellene adni Csepelen, amikor is fölkérés érkezett: Pünkösd vasárnap Pünkösdöljünk a Várban a Savoyai teraszon, s adjunk egy órás színpadi műsort délelőtt is, délután is!
Kihívás a javából! Milyen nagyszerű feladat! S a szikra is kipattant!
 Ahelyett, hogy egyvégtében bemutatnánk a különböző tájegységekről való koreográfiákat, szerkesszük mesébe!
És megszületett a"Kecske mese"! Gyulai Éva személyében kitűnő mesélőre is akadtam! A két kecske jelmezünk ismét életre kelt! Régi kitűnő "kecskénk" Kovács Kristóf , és a legkisebb fiú táncosunk Pávölgyi Kristóf örömmel vállalta a feladatot: hol föltűntek a színen, legelészve, hol eltűntek, s a pásztor újra meg újra indulhatott keresésükre egyszer délre, Szeged felé, nyugatra Rábaköz felé, északra, Hegyköz felé..., ahol azután megtalálta, s elkapták a kecskét és gidáját!
A műsorban helyett kapott Vikol Kálmán tanár úr Toborzó citerazenekara két népdalcsokorral, amellett, hogy a Délalföldi koreográfiánkat is ők kísérték!
A mesét Sallay Bogi tiszta éneke is színesítette.
Máj.15.-én gyönyörű környezetben a Budai Várban, alkalmas színpadon, az MTVA érdeklődése mellett, elő is adtuk, nagy sikerrel!
Máj.16.-án az emeletes busz majdnem kicsinek bizonyult, mellyel a Skanzenbe igyekeztünk! Ott számtalanszor eljátszottuk a Pünkösdkirályné járás hagyományát, majd a Délalföldinket citera kísérettel és Darmosék alkotását az Ida-Gidát mutattuk be!

Máj.29.-én a Sétányokon a ker. Gyermeknap rendezvényén, az ovisok megmutatkozását követően a Cseppek is bemutatkoztak a csepeli közönségnek a Rábaközi és a Hegyközi koreográfiákkal!
Máj.30.-án, az utóbbi, "érlelés" alatt álló koreográfiát az AMI évvégi Gáláján a Királyerdőben ugyancsak sokan megnézték!

Jún4.-én, a Táncház napján különleges élménynek lehettünk részesei: A VI.ker. Liszt Ferenc téren mi is kaptunk a rendezőktől húsz percet, mialatt a jelen lévő gyermekeket bevonva, jót játszottunk! Agócs Gergő, a műsorközlő néprajos szakember, a PÁVA zsűrijének tagja, megdicsérte a programot!

Jún.11.-re, a Szomolyai Cseresznye Fesztiválra nem kellett túl sokat próbáljunk! A citerazenekar helyett a továbbképzős osztály színvonalas műsora biztosította az időt az átöltözéshez és a szusszanásra!
Pénteken,10. du., Pelyhe Edit szervezésében láthattuk a Kis-Jankó Bori emlékházat,  a fazekasműhelyt
Mezőkövesden. Elsétáltunk a Gépmúzeumba is, ahol megcsodálhattuk a még mindig működőképes ősi gépcsodákat, s meghallgathattuk az alapító János b. bölcs gondolatait!
Bogácson elfoglaltuk a szállást, szalonnasütést, beszélgetést követően nyugodalomra tértünk, készülve a másnapra!
A bőséges, különlegesen fínom "terülj, terülj asztalkámos" reggeli után a fellépők beszálltak a szafari buszba, s kényelmes, hangulatos kiránduláson nézték meg a környék néhány nevezetességét. A Fesztiválozó szülők akkor kirándultak, amikor a táncosok próbáltak!
Az előadásra már együtt érkeztek a busszal, autókkal, kb. hetvenen! Kecske mesénket mindenki elismerésére ügyesen előadták a Gyerekek és Éva, a mesélő!
Késő du. a Pelyhe pincészetet, tfa faragványait és egyéb különleges gyűjteményét látogattuk meg. Ott vacsoráztunk sült húsos zsíros kenyeret.
Vas.de. a bogácsi strand és gyógyfürdő szolgáltatásait vettük igénybe, míg néhányan a paprikás krumplit főzték Brinzei Laci irányításával. Indulás előtt együtt ebédeltünk szeretet teljes, vidám, elégedett hangulatban.
A szervezésért Brinzei Zsuzsának is jár a köszönet!

Jún.16.,17.,-én már nem volt tanítás. Az alsós korosztály felügyelete gondot jelent a szülőknek. Az elmúlt időkbe túl sok volt a munka, kevés a játék!
Ezért szerveztük e két "bónusz napot" sok játékkal, örömszerzéssel.
Ismerkedtünk a Hajdúsági koreográfiával is: nézünk régi CD-t, eljött Levi, Fanni, Julcsi, akiknek ezt a cseppkoreográfiát Panni néni tanította!
Csüt.du. Szabó Dani megrendezhette végre a kispályás focit, péntek du. pedig a Tűzugrás nyilvános próbájára kerítettünk sort!

Jún.22.-én a Szent Imre téren a hagyományos Szent Iván napi tűzgyújtást és tűzugrást, sikeresen, megvalósítottuk. A menettánc az ÁMK-tól indult a Kossuth L utcán haladva, a muzsikáló Botosánka együttessel az élen.
A Csepel te. minden korosztály jelen volt! Számos néző is hallgatta a nagy Magyarországon számtalan helyen fölolvasásra kerülő szöveget, végigkísérte a  rituális tűzgyújtást, a moldvai koreográfiát, beállt a táncba és átugrotta a hamvadó tüzet!  Felemelő rendezvény volt!

Júl.3.-8. Tánctábor B.Akarattyán: de.: Felkészülés a bulgáriai Primorsko 16.Nemzetközi Fesztiváljára: a Kecske mesét bolgárul tanultuk meg! du.: Szatmári táncanyag tanulása Zsuzsival és Gergővel.
Jutott idő lubickolásra is! Most a "nagyok" rendezték a bátorságpróbát! A gazdák sokat segítettek a név kiválasztásában,a csatakiáltásban, a szalonnasütésben, a számháború sikeres megvalósításában, a sportos játékok levezetésében, az akadályverseny megvalósításában! Ismét nagyon tartalmas, gazdag, élvezetes volt a tábor. A bemutató is kitűnően sikerült!

Júl.9.-18.-ig a Fekete tenger partján található Primorskoban nagy közönség előtt egyszer előadhattuk az egy órás Kecske mesénket bolgár meseszöveggel, s még két alkalommal mutattuk meg a magyar néptánc egyedi szépségét két-két koreográfia bemutatásával és az azt megelőző menettáncon! A nappalok fő programja fürdés és napozás a tengerparton!
Jöhettek /elfogadható költségen/ a szülők! Jöttek is! 54 résztvevő majd nem fele "segítő" volt, akik nélkül a Kecske mese produkció nem jöhetett volna létre, s az együtt töltött szabadság ideje alatt a közösség is erősödött!

Aug.17.-én az ÁMK-ban vártuk a litván Zirgiliai Együttest, ők egyenesen a táborba mentek a vártnál három órával hamarabb! Vártuk a lengyel Krakowiace Együttest, ők három órával később érkeztek a vártnál!
Közben a paprikás krumplit a szülők, két főszakáccsal: Brinzei Lacival és Nagy Istvánnal és sok szülőkből átváltozott kuktával a tervnek megfelelően, mint egy 100 főre a kondérokban főzték! A Szabadidő-és... tábor rendelkezésre álló szálláshelyeit mindenki megelégedésére a vendégek elfoglalták!
A 18 órára tervezett vacsi és Tóth Endre köszöntője nagyszerűen sikerült, csak úgy mint a paprikás krumpli. A rengeteg, változatos töltelékkel megkent palacsintából pedig még maradt is!
Botosa együttes moldvai táncháza nagy sikert aratott! A nagyobbacska litván gyermekek a táncból is kértek repetát!
Tudtuk, az 1. Új Kenyér Fesztivál mind a hat napja kitűnő, baráti hangulatban telik majd!

2. nap reggel. a vendégek buszaikkal városnézésre indultak. A Hősök terén Halla Ilona  történelem, drámaped.szakos kollégánk, nagy vonalakban, megismertette a vendégeket a magyar történelemmel!
Miután rövid sétát tettek a Vajdahunyad vár környékén, indultak a Parlamenthez, Várt bennünket dr Csúcs Halina, aki megtalálta nekünk ezt a gyermekcsoportot, akikkel azt határoztuk el, hogy mi is ellátogatunk hozzájuk, s ápoljuk a lengyel-magyar barátságot! Ott idegenvezetőkkel csodálták meg Parlamentünk páratlan szépségét, s a magyar koronát!

Siettek vissza a táborba, mivel ebéd után, rövid próbával, készültek a "Három Nemzet Táncestjére", melyet Vida István és csapata méltón rendezett meg!
Az Arató Felvonulás az ÁMK-tól indult, s 17 óra előtt pár perccel meg is érkezett a Csepeli Arénához.
17 órakor bevonultak a zászlósok mögött, pompás viseletekben, a lengyel, a litván és a magyar gyermek csoportok. A magyarok gyönyörű arató koszorút is hoztak, s arató dalt énekeltek.
 A Himnuszokat nagy tisztelettel hallgatták a jelenlévők, csak úgy, mint a polgármester h.úr, Ábel Attila köszöntő szavait!
Minden együttes műsora az országukról szóló rövid film vetítésével kezdődött. és úgy végződött, hogy a jelenlévők beálltak a körbe, s tanulták, táncolták a litván, a lengyel, a magyar táncokat.
Végül  a vendégek az országuk legjellegzetesebb ételével: a lengyelek piroggal, a litvánok csodás süteményekkel kínálták a nézőket!
Nehezen lett vége, mindenki maradt volna még, ezen a szép, estébe nyúló programon!

Majd jövő ilyenkor, a 2. Új Kenyér Fesztivál ünnepélyes megnyitóján!

3.nap, 19.-én a délelőttöt a Csepeli Strandon töltöttük, melyre ugyan csak büszkék lehetünk!
Délután a szomszéd kerületben Erzsébeten várták őket nagy szeretettel! Ez a program Gaál Tibor apukának volt köszönhető! Az igényes színpadon jól mutatott mindkét együttes színvonalas műsora, melyet ajándékkal köszöntek meg. Utánuk a Kolompos Együttes műsora következett, akikkel a Kis-Csepel és a Csepp-Csepel együttesek a régi időkben sokszor dolgoztak együtt!
Mindenképpen megnéztük együtt a gyerekeknek szóló, színvonalas műsorukat!

4.nap 20.-án korán indultak a buszok a Mesterségek Ünnepére!
A táncosok lifttel és a mozgólépcsőn jutottak föl a csodásan felújított Vár Kert Bazáron át a rendezvényre. Ott a lengyel gyermekek többször előadtak éneket, táncot. Nekik 13,30-kor Csepelre, a Daru dombi nagy rendezvényre kellett érkezni!
Litván barátaink ugyanekkor a Mátyás templomhoz vonultak, ott adtak műsort, együtt táncoltak a közönséggel, majd sorfalat képeztek az Aratófelvonuláson részt vevő, dudaszóra bevonuló közösségeknek, akik mind hoztak Új Kenyeret!
A megható kenyérszentelés ünnepsége után indultak Csepelre, ahol nem csak szeretettel, de vacsorával is várták őket!
A tüzijátékot már a táborból nézték!

5.nap 21.-én de. az Állatkertbe vittük el őket. Onnan egyenesen a Szentendrére tartó Fesztiválhajóra! Erre a hajóra a mi táncosaink és a néptánc minden barátját szívesen láttuk! Annyian jöttek, hogy kényelmesen elfértünk! Miközben néztük a Dunáról fővárosunk csodás képét, a Botosánka muzsikájával kitűnő hangulatot teremtett! Három órát töltöttünk Szentendrén. Hazafelé, köszönhetően a zenekarnak, kitartottak a népdalok a Vigadóig! Dr Csúcs Halina lengyel szószóló népes családjával igen élvezte!

6.nap 22.-én esősre fordult az időjárás. Ez nem akadályozta a tervezett programot: ajándékvásárlás délelőtt, pakolás kora délután, sárkányhajózás, egyéb sportjátékok közösen, piknik, búcsúest discóval. Az ajándékokat és az Új Kenyér Fesztivál Trófeájának, a négy tájegység tulipáncsokrétája, bükkfába, mézeskalács ütőfának elkészített változatát Tóth Endre adta át:
Mindent /az egyéb sportjátékok kivételével/ sikerült megvalósítani!
Esőben különösen izgalmas evezni a sárkányhajóban!
A diskónak is lett helye a fedett teraszon! Igazi discó volt, jó zenével, fényekkel Szabó Tibor apuka jóvoltából!
 S ha jól megválasztjuk a helyet, lehet kolbászt grillezni/Pálvölgyi család/, melegszendvicset,/Szabó Móni/ lángost sütni/Eisle Marcsi, Mányoki Kriszti/! Az egyéb finomságok is, melyeket a szülők hoztak, vagy elfogytak vagy becsomagoltuk a vendégeinknek a hosszú útra!
Szathmári Aliz stábja erre az estére is hozott vacsit! Most is, mint minden reggel, délben és majdnem minden este finom, változatos, bőséges étkeztetést  valósítottak meg rugalmasan, kedvesen, türelmesen viselkedő kollégáival!
Szabics Lajos gondnok lelkiismeretes munkájával is sokat segített abban, hogy a Fesztiválról elégedetten utaztak haza a vendégek!
Tóth János KLIK vezető is odaadásra lelkesített érdeklődésével, többször -nem is munkaidőben- meglátogatott egy-egy programot!
Felsorolhatatlanul sok embernek köszönhető, hogy Csepel, Budapest, Magyarország jó hírével 52 litván és lengyel érkezik haza, s számol be családjának, tágabb környezetének!
Mindenkinek köszönöm! PS








Pálvölgyi Kristóf a plakáton!

Akadályverseny - Orsi

Tábor beszámoló - 6. nap

Tábor beszámoló - 5. nap

Tábor beszámoló - 4. nap

Tábor beszámoló - 3. nap

Tábor beszámoló - 2. nap

Tábor beszámoló 1. Érkezés

Hazaérkezés

Búcsú a családoktól

Piknik a Vörös folyó partján

Zelve

Felvonulás

Karaván seraj

Közös vacsora

Utchisar naplemente

Teve szikla

Városnézés

Felvonulás

Gála

Ünnepség Nevsehirben

Kaymakli

Előadás a városközpontban

Hangulat képek

Fogadás a palotában

Az elnök megajándékozása

Képek a próbáról

Erdogán köszöntője

A múzeum és a kert

Az Atatürk Mauzóleum

A szálloda

Utazás Ankarába

Látogatás a kormányzónál

Felvonulás videó

Fesztivál hangulat

Fesztivál megnyitó

Kerámia múzeum

Városnézés

Tevegelés

Göreme

Goreme

Egy fantasztikus nap

Néhány fotó...

Ismerkedés

Az együttes köszöntése

Az együttes köszöntése

Nevsehirbe érkezés

Nevsehirbe érkezés