Lájkold és oszd meg a Facebook oldalunkat!

2015. október 6., kedd

Csepeli Kistáncos Alapítvány beszámolója a Honismereti napközis tábor a Szolgáltató Házban mini-projekt megvalósításáról 2015.aug.



KMOP-5.1.1/B-12-k-2012-0004. mini-projekt

      A honismereti napközis táborba a Csepp-Csepel 8 tagja és a Karácsony Sándor Iskola igazgatónője segítségével a Szent Imre téri körzetből 21 alsós gyermek jelentkezett önként. A 29 jelentkezőből 4 fő visszamondta /egy család/, s 1 fő nem jelent meg.
A 24 gyermekkel 4 pedagógus foglalkozott 7,30-17 óráig.
A résztvevők közül a három legidősebbet, /10-11 éves/ a kalákák gazdáinak neveztük ki, s minden kalákába egyenlően elosztva további 7 főt már ők maguk választottak. A gazdák, az internet segítségével, a hungarikumok közül választottak nevet kalákájuknak: alföldi pick, felföldi tárogató és dunántúli akácméz.
A kalákák tagjai a versenyek során  a tájegységre jellemző tulipán rajzot kaptak jutalmul. Az összegyűjtött tulipánok közül 1-3 db-ot a táborzáró rendezvény után fagyira költhettek, a többit ajándékra válthatták át.
Ez a módszer mindvégig magas szinten tartotta az érdeklődést, az aktivitást, a lelkes részvételt az interaktív előadásokon, a játékos programokon, vetélkedőkön, a tanulási folyamatban.
Valamennyi program-köszönhetően a négy lelkes, felkészült, sokoldalú pedagógus kollégának- valóban érdekfeszítő volt!
A szülők és nagyszülők számára rendezett táborzárón a tanultak egy részéből összeállított műsor bizonyította az eredményes munkát.

Konkrét célunkat a személyiségfejlesztést közösségben, a szabadidő szórakoztató, de azért új ismereteket is befogadó megszervezését elértük!
A motiválást a „tulipánszerző” játékkal, a személyiségformálás hatékonyságát a kisközösségek /kalákák/ segítségével erősítettük föl.
További cél volt a mozgás-és ének képesség fejlesztése, melyet magas színvonalon valósítottunk meg, s elérhetővé tettük más, akciókörzetbeli gyermekek és felnőttek számára is.

Célcsoportok:
A Játszó programjaira a 24 gyermek, szülei kíséretében, az akcióterületről érkezett 7,40-8 között a Karácsony Iskolához. Innen vonultunk 8,30-ra-keresztül az akció területen, néha ének szóval.  A szülők naponta 16,30-17 óra között a Szolgáltató Házból vitték haza gyermekeiket. Így nekünk is módunkban állt beszámolni az aznap történtekről. Az akcióterületen élő szülők is szóba elegyedtek egymással, bár a gyermekek azonnal kezdték mesélni élményeiket, újonnan szerzett ismereteiket.
A délutáni programokra a szülőket is hívtuk, de mivel dolgoztak, 18.,19.-én egy, az ünnepnapon 20.-án 7, 21.-én 9 szülő jött velünk.
A táborzáróra többnyire mind két szülő, sőt három nagymama is eljött. Ők a szerint foglaltak helyet a három asztalnál, hogy a gyermek melyik kalákában van. Az interperszonális kapcsolatok kialakítása érdekében fél órát beszélgettek arról, kinek mit mesélt a gyermeke a hét eseményeiről, majd a választott gazda erről beszámolt.

A megvalósult tevékenységek:
A hét különböző tevékenységei jórészt kapcsolódtak aktuálisan az új kenyér ünnepéhez:
1.     A Csepp-Csepel ez irányban képzettebb, itt résztvevő tagjai húzó erejével mondókákat, énekeket tanultunk meg.
2.     Szünetekben a Szolgáltató Ház udvarán sportos népi játékokat játszottak a gyerekek.
3.     A hangszerbemutatón nemcsak rengeteg hangszerrel ismerkedtek meg testközelben a gyerekek, de maguk is készítettek két féle hangszert, mellyel a bemutatón egyesek kísérték az éneket.
4.     A tanult népdalok a szántásról, a búzáról, az aratásról, a malomról szóltak, melyeket megtanultak a gyermekek és különböző szituációkban énekeltek. Némelyik a záró rendezvény műsorába is bekerült. A gyerekek előadást hallgattak a parasztházak berendezéséről, a kemencéről, a tűzhelyről, a családi és egyházi ünnepekről.
Közmondásokat gyűjtöttünk a kenyérről.
5.     Projektorral illusztrálva előadást hallgattak a különféle építésű paraszt házakról .
A tábor ideje alatt megcsodáltuk a Kis-Duna érintetlen világát séta közben, kilátóból és a ráckevei szabadtéri strandról. A ráckevei kiránduláson, az Árpádkori romokon túl működés közben láthattuk az egyetlen működőképes vízimalmot.  Viski molnár búzát őrölt a kedvünkért, s elmagyarázta az egész folyamatot.
A gyerekek megismerték Csepel sziget történelmét, s azoknak a községeknek a nevét, nevezetességeit, melyeken áthaladtunk a busszal Ráckevéig.
Elmentünk a Daru dombra, ahol megnéztük a kenyérszentelést, egy népi mesejátékot, hallgattunk nyenyerével és kobozzal kísért népdal énekeseket.
Mindhárom kaláka bedagasztott kenyeret, majd a Szántó Pékségben megnéztük, s meghallgattuk hogyan készül a kenyér és az egyéb pékáru. Mindegyikből kóstolhattunk is.
6.      Folyamatosan készültünk a műsorral a táborzáróra, mely mondókákat, énekeket, táncot, verset tartalmazott.
7.     Ellátogattunk a Mesterségek ünnepére a Várba. Átsétáltunk a Lánchídon és gyalog mentünk föl a hegyre. Ott a kézműves műhelyekben próbáltuk ki a szövést, kovácsolást, gyöngyfűzést, csipkeverést, fafaragást.
8.     A műsort össznépi vigalom, táncház zárta. A gyerekek a gyűjtött tulipánjaikat ajándékokra cserélték. A szülőkkel közösen a dalokat, mondókákat tartalmazó füzet borítójára tulipánt ragasztottak, ráírták a kaláka nevét. Tálkában búzát vittek haza hajtatni, ami emlékezteti őket ezen hét eseményeire. A műsort Csepp pólóban, a lányok szoknyában adták elő. A Csepp pólóz is megkapták ajándékba.

Ütemezés

1.     aug.17. és aug. 21. között
2.     aug. 17 és aug. 19 között
3.     aug.18. 14 órától
4.     a táborozás ideje alatt minden nap
5.     aug.17. előadás és vetélkedő a paraszt házakról. Három osztatú parasztház alaprajzát  a terembe fölrajzoltuk, majd „berendeztük” papírra rajzolt tárgyakkal.
aug.19.-én, a Kis-Duna partján, Ráckevén, építőanyagokat /kavics, kő, nád, sás, agyag, törek/gyűjtöttek. Meglátogattuk a vízi malmot, fölmentünk a kilátóba, stb.  Kovászt készítettünk.
aug.20.-án kenyeret dagasztottunk a Szolgáltató Ház konyhájában.
aug.21. Szántó pékség
6.     Végig a tábor ideje alatt
7.     aug.21.-én 11-15,15 között
8.     aug.21.-én 15,15-18,30 között

Helyszínek
1.      Szolgáltató Ház terme     Bp.,Csepel Rákóczi út 98.
2.     Szolgáltató Ház udvara
3.     Szolgáltató Ház terme
4.     Szolgáltató Ház terme, udvara, Kis-Duda partja
5.     Ráckeve, Daru domb, Szántó Pékség, Budai Vár
6.     Csak a táborzárón mutatták be az újonnan tanult énekeket, mondókákat, táncot. No és Szántó Irénkének köszönetünket kifejezve.
7.     A Néprajzi Múzeum helyett a Mesterségek ünnepére a Budai Várba mentünk.
8.     A Szolgáltató Ház terme, majd a célterület dühöngője

A pályázó szervezet –Csepeli Kistáncos Alapítvány Csepp-Csepel Együttese-
kapcsolódása a témához
Az együttes vezetője 35 éve igyekszik megismertetni és megszerettetni a magyar népi kultúra különböző területeit, főleg a gyermekjátékokat, énekeket, táncokat.
Ebben a projektben a népi hagyomány legjelentősebbjét, a mindennapi kenyér útját kísértük végig, főleg ezzel kapcsolatosan szereztek a résztvevők ismereteket, tanultak játékokat, mondókákat, dalokat, gyűjtöttek közmondásokat.  /Ezek mellékelve/
Ugyanakkor Halla Ilona kolléga, aki Hon-és népismeretet tanít általános iskolában, bővítette a résztvevők ismereteit a paraszti építészetről, berendezésről, ünnepekről, életmódról tartott előadásokkal és vetélkedőkkel, valamint megismertette Csepel történetét, s községeinek nevezetességeit.

Bevont humánerőforrás
A Csepp-Csepel jelenlegi közösségnek 4 tagja nagyban segítette a hatékony munkát. Az ő szüleik, nagyszüleik, segítettek a beszerzésben/reggelihez/, sokszorosításban, uzsonnakészítésben, teafőzésben, a terem berendezésében, sőt, az ismerkedési játékhoz szükséges 24 kép megrajzolásában is!
Egyik anyuka két alkalommal hozott süteményt a gyerekeknek uzsonna mellé.
Szántó Irén asszony bemutatta a pékség gépeit, beszélt a pékek munkájáról, a sokféle termékről.
A projekt résztvevői közül többen belépnének a Csepp-Csepel közösségébe.

Nincsenek megjegyzések:

Pálvölgyi Kristóf a plakáton!

Akadályverseny - Orsi

Tábor beszámoló - 6. nap

Tábor beszámoló - 5. nap

Tábor beszámoló - 4. nap

Tábor beszámoló - 3. nap

Tábor beszámoló - 2. nap

Tábor beszámoló 1. Érkezés

Hazaérkezés

Búcsú a családoktól

Piknik a Vörös folyó partján

Zelve

Felvonulás

Karaván seraj

Közös vacsora

Utchisar naplemente

Teve szikla

Városnézés

Felvonulás

Gála

Ünnepség Nevsehirben

Kaymakli

Előadás a városközpontban

Hangulat képek

Fogadás a palotában

Az elnök megajándékozása

Képek a próbáról

Erdogán köszöntője

A múzeum és a kert

Az Atatürk Mauzóleum

A szálloda

Utazás Ankarába

Látogatás a kormányzónál

Felvonulás videó

Fesztivál hangulat

Fesztivál megnyitó

Kerámia múzeum

Városnézés

Tevegelés

Göreme

Goreme

Egy fantasztikus nap

Néhány fotó...

Ismerkedés

Az együttes köszöntése

Az együttes köszöntése

Nevsehirbe érkezés

Nevsehirbe érkezés